webjongens logo

Een afbeelding bewerken, tips!

Om af en toe een foto bewerken heb je niet direct Photoshop nodig. We geven je een handige tool en wat tips:

Regelmatig verse afbeeldingen of foto's plaatsen op je website is een goed idee. We helpen je even op weg om dit iets makkelijk te maken.

Ga hier direct naar onze handige - gratis! - online foto bewerkingstool!

Algemeen:

  • liggende/landscape/horizontale afbeeldingen zijn in de meeste gevallen op je website handiger
  • Formaat: in een artikel is 1200 pixels breed vaak voldoende, schermbreed volstaat 1920 pixels breed
  • 72 dpi is voor een website voldoende
  • Gebruik bij voorkeur eigen foto's! Professionele foto's zijn natuurlijk een plus, maar we lopen (bijna) allemaal met een camera op zak.

Mobiel:

Je website bijhouden vanaf je mobiel raden we je dringend af (ja, het kan wel, maar je wordt er echt niet gelukkig van).
Voor eenvoudige foto bewerking is je mobiel wél handig. Er zijn legio handige apps. Gratis (let wel even op de in-app aankopen) of voor een klein bedrag. Zelf in je standaard foto-app kun je je wijzigingen zoals als bijsnijden eenvoudig uitvoeren.

Wil je nét iets meer?

  • Photoshop Express is geschikt voor Apple, Android en Windows en biedt heel overzichtelijk de basis (bijsnijden, filter, tekst toevoegen, gezichten vervagen, collage...).
  • Voor iPhone en iPad hebben we goede ervaringen met Typorama. Niet gratis, maar die paar euro zeker waard. Deze app is vooral handig om afbeeldingen te bewerken voor social media.

Desktop:

Simpel en snel een foto bijsnijden? Windows-gebruikers kunnen heel slim gebruik maken van deze Image Resizer. Wanneer je het hebt geïnstalleerd, kan je via de rechter muisknop één of meerdere afbeeldingen selecteren en de afbeeldingen in één keer verkleinen naar de gewenste afmetingen.

Wil je meer mogelijkheden?

Dan kost je weg vinden in een programma iets meer tijd. Pixlr, Gimp of Inkscape zijn leuke programma's, maar vragen wel enige handigheid. Oefening baart kunst is daarbij het devies. Op Youtube vind je veel instructie video's hiervoor.

Wil je liever een hulpmiddel dat lijkt op de apps op mobiel, dan is  Canva.com een aanrader. Een account aanmaken is verplicht, maar gratis en vervolgens kun je middels drag&drop je afbeeldingen pimpen. Ook hier moet je even mee spelen. Tip: vraag een kind om hulp! Bij voorkeur basisschoolleeftijd, dan durven ze nog lekker te experimenteren en dat is precies wat je nodig hebt.