fbpx
No module Published on Offcanvas position
Logo WEBJONGENS

Klantcase: het Huis van Tante Jans

Logo WEBJONGENS

Klantcase: het Huis van Tante Jans

Acht jaar geleden kwamen zij elkaar ‘toevallig’ tegen en hadden exact hetzelfde idee: kleinschalige woningen opzetten op Texel voor mensen met dementie. Met hun ervaring in de zorg wisten ze namelijk precies wat er voor deze doelgroep miste: een woonruimte waar ze de zorg zouden krijgen zoals die bedoeld is: eenvoudig, niet-instellingsgericht maar op de mens af, laagdrempelig en vooral met veel gezelligheid. Een plek waar cliënten samen met hun partner oud zouden kunnen worden. Het huis van tante Jans was geboren en ging van idee naar een goed doordacht plan, waar stiekem nog behoorlijk wat tijd en energie voor nodig was.

Klantcase: Het Huis van Tante Jans
Image

Gewonnen van de grote jongens

Met hun plan hebben ze het vervolgens opgenomen tegen alle andere ideeën voor kleinschalig wonen die werden ingebracht voor Buurtskap de Tuunen: een buurt voor mensen die anders willen wonen, waarvan 20 woningen beschikbaar werden gesteld voor kleinschalig wonen in de zorg. Ondanks dat er een aantal grote zorginstanties meededen zijn Novalishoeve en het Huis van tante Jans tot winnaars uitgeroepen. Jongeren en ouderen bij elkaar, het kon niet anders dan een groot succes worden. Het avontuur kon nu, na jarenlang plannen maken, toch echt beginnen voor Miranda en Jolanda!

Jongeren en ouderen bij elkaar

Het gemeenschappelijke huis wordt gedeeld met de cliënten van Novalishoeve en dat blijkt ook een mooie match te zijn. Hier kunnen cliënten een kopje koffie komen drinken, een krantje lezen, een praatje maken met het personeel of medebewoners, of een maaltijd nuttigen. Er is altijd wel iemand aanwezig, dus het huis is altijd toegankelijk voor de bewoners. Twee jongeren van Novalishoeve organiseren sinds kort ook activiteiten voor de ouderen, schenken koffie, lopen een rondje door de wijk en maken schoon. “Het contact tussen de jongeren en onze cliënten gaat heel goed en de ouderliefde die de jongeren vaak missen, vinden ze nu bij de dementerende ouderen”, zegt Miranda.

‘Niets moet, alles mag’

En dat succes werd al snel bewezen. Waar dementerende ouderen zich vaak al snel eenzaam en zelfs depressief gaan voelen is er bij het Huis van tante Jans juist veel gezelligheid en dankbaarheid onder de cliënten. Ze genieten van de maaltijden en de liefdevolle aandacht die ze krijgen en dat is nou precies waar de dames het voor doen. 

Daarnaast worden er activiteiten georganiseerd, zoals een uitje naar Texelzoo, of naar de schuur van Ari Vonk en Ineke Uitgeest, waar allemaal strandvondsten te zien zijn. Onder het mom van ‘niets moet, alles mag’ voelen de ouderen zich extra gemotiveerd om hieraan mee te doen en ze gaan er zelfs fysiek op vooruit. “De geestelijke achteruitgang ga je natuurlijk niet tegen, maar door structuur, goed eten en groepsverbondenheid zien we in ieder geval geen eenzaamheid en depressie ontstaan”, vertelt Jolanda. Wel is het door corona wat risicovoller om activiteiten buiten de deur te organiseren, dus hierin zijn ze extra voorzichtig.

Image
Image

Hier hoefden we niet lang over na te denken...

Ondertussen zijn de dames ook flink aan het bouwen geweest en is het huis, met behulp van sponsorgeld, aan de binnenkant mooi opgeknapt met nieuw interieur. Tijdens de bouw hebben ze ook een website laten bouwen door het neefje van Jolanda. Een simpele website die op dat moment voldeed en vooral binnen de financiële mogelijkheden viel, maar al snel verouderde en dus niet up to date was. 

“Er stonden geen foto’s op van het huis en het was voor mensen niet duidelijk hoe ze zich konden aanmelden bij ons”, vertelt Miranda. Maar een nieuwe website is een behoorlijke investering als startende onderneming en daarom hadden wij een leuk cadeautje voor ze in gedachten. We geven ieder jaar een website weg, dus toen dit mooie initiatief voorbij kwam hoefden we er niet lang over na te denken - die website was voor het Huis van tante Jans!

Kleine donaties zijn nu makkelijker

De vraag was simpel: het moest een website worden waar alle informatie op stond die mensen nodig hadden om zich aan te melden, met foto’s die up to date waren en er moest een mogelijkheid komen voor mensen om een kleine donatie te doen. Daarnaast moest het er natuurlijk ook nog een beetje knap uitzien, maar dat is voor ons vanzelfsprekend. Miranda en Jolanda zorgden zelf voor de teksten, René Pop (ook belangeloos) voor de foto’s en Coen is voor ze aan de slag gegaan met een nieuw design. 

In de technische uitwerking van de site hebben we een formulier gemaakt, zodat mensen zich online kunnen aanmelden voor het huis. Met een iDeal betaalfunctie en een koppeling met Mollie hebben we ervoor gezorgd dat mensen direct een donatie kunnen doen, van klein tot groot. Voorheen werden er alleen grote donaties gedaan door bedrijven, maar met deze functionaliteit kunnen ook particulieren gemakkelijk een steentje bijdragen.

Plannen voor komend jaar

De komende tijd wordt het Huis van tante Jans voorbereid op het voorjaar. Binnen is het al gezellig, maar de tuin mag gezelliger en bovendien veiliger. Als het aan de dames ligt staan er in het voorjaar bomen en planten in de tuin, hangt er verlichting, lopen er kippen rond en staat er een tuinbank, zodat de cliënten hier lekker van het zonnetje kunnen genieten. Tot nu toe zijn er veel Texelse fondsen geweest die hebben bijgedragen aan de opbouw van het huis, maar jij kunt hier nu ook aan bijdragen. Bijvoorbeeld met een donatie (vanaf 5 euro), het delen op jouw social media, of heb je misschien nog een tuinbank die je weg wilt doen? Miranda en Jolanda zijn overal blij mee! 

Wat ik fijn vond aan de samenwerking met de Webjongens was dat er snel werd gereageerd en geschakeld. Je vraagt iets en het kan bijna nog dezelfde dag geregeld worden. We moesten onze mail overzetten en we mochten van Carst meteen langskomen op kantoor om het te regelen.

Andere artikelen