fbpx
No module Published on Offcanvas position
Logo WEBJONGENS

Domeinnaam bedenken

Logo WEBJONGENS

Domeinnaam bedenken

Een domeinnaam bedenken is nog best lastig maar oh zo belangrijk. Het is namelijk iets wat je langere tijd zult gebruiken en een goede domeinnaam draagt bij aan het genereren van verkeer naar jouw website. Maar wat is nou een goede domeinnaam en waar moet je op letten? Om je op weg te helpen geven we in dit artikel een aantal do’s en don’ts.

Een goede domeinnaam bedenken doe je zo!
Een goede domeinnaam bedenken doe je zo!

Wat is een domeinnaam?

Domeinnamen vind je in de url die je intikt wanneer je naar een website wilt aan. De domeinnaam komt na de www. en voor de .nl of een andere extentie. Wanneer je een nieuwe website nodig hebt is het verstandig om eerst na te denken over een goede domeinnaam. Heb je die gevonden? Leg hem dan zo snel mogelijk vast, ook al ga je nog niet aan je website beginnen. Wanneer je zover bent om je site te lanceren kun je gaan kijken naar de juiste webhosting.

Wat is het verschil tussen een domeinnaam en webhosting?

Dat kun je zien als een huis, waarbij de hosting het huis is en de domeinnaam het adres. Je adres is waarop mensen je kunnen bereiken en dat werkt bij een domeinnaam precies hetzelfde. Daarom is het zo belangrijk om een goede domeinnaam te kiezen, anders word je ook minder makkelijk gevonden. 

Domeinnaam bedenken: do's

Wanneer je een goede domeinnaam hebt kom je hoger in de zoekresultaten op Google, maar het is ook jouw visitekaartje. Je wilt dus een domeinnaam bedenken die goed uit te spreken is en die goed blijft hangen. Denk daarnaast aan het volgende: 

 1. Zorg dat je domeinnaam makkelijk te spellen is en terug te vinden is in het woordenboek.

 2. Kies een domeinnaam waar veel op wordt gezocht. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Google Trends

 3. Is jouw domein in enkelvoud en meervoud te bestellen? Claim ze dan beide, om te voorkomen dat je concurrent ermee vandoor gaat.

 4. Zorg dat jouw domeinnaam een verhaal vertelt en goed weergeeft waar jouw website over gaat.

 5. Voorkom dat jouw domeinnaam lijkt op een bestaande domeinnaam. Hoe unieker de domeinnaam hoe beter!

 6. Less is more, dus kies voor een korte naam in plaats van een lange.

 7. Gebruik bekende extensies zoals .nl of .com en bij voorkeur allebei wanneer je je ook internationaal wilt oriënteren.

Dit vind je niet terug in een goede domeinnaam 

Domeinnaam bedenken? Dit kun je beter niet doen!

Een domeinnaam bedenken waarmee je hoger in de zoekresultaten komt in Google? Dan kun je dit beter niet doen:

 1. Koppeltekens, zoals een streepje.

 2. Cijfers.

 3. Vakjargon.

 4. Afkortingen.

 5. Woorden die jouw domeinnaam onnodig lang maken (de, een, het, thuiszorginstelling [naam], restaurant [naam]).

Heb jij de perfecte domeinnaam?

Wacht dan niet te lang met registreren en check hier of je domeinnaam nog beschikbaar is. Wil je nog wat inspiratie opdoen of helemaal makkelijk, een domeinnaam kopen? Daarvoor hebben we een marktplaats, speciaal voor Texelse ondernemers die opzoek zijn naar een goede domeinnaam! Bekijk hier het aanbod van Texelse domeinnamen.

Andere artikelen